of:
home
zoeken
architecten
spoorkaart
spoorlijnen
maatschappijen
tijdlijn
typen stations
personeel
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
reisplanner
zoekplaatjes
contact
FAQ
gastenboek
reacties
inloggen
© disclaimer
station Amsterdam Zuid - foto's en omschrijving op stationsweb

station Amsterdam Zuid

oude namen voor dit station:
voor 2 jun 1985: Amsterdam Zuid
voor 10 dec 2006: Amsterdam Zuid/ WTC

Geografische verkorting: Asdz
lijnkmjaar
Weesp- Leiden121978
Geopend op 21 dec 1978

treinstation in gebruik
Provincie: noord-holland

stationsgebouw (1978)Voorlopig was het enige station dat Amsterdam met Schiphol verbond Amsterdam Zuid WTC, een ontwerp van Van der Gaast en B. Spängberg. Het belangrijkste onderdeel is een onderdoorgang, eerst onder een rijstrook van de A10, dan de metrobaan, de spoorba...lees verder
architect: B. Spängberg

adres: 

Zuidplein 10
1077XV Amsterdam
kaartje van de omgeving

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Amsterdam Zuid

26 afbeeldingen

De laatst toegevoegde afbeeldingen op 18 jan 2011 zijn omrand.

1970 (8)
1990 (2)
2000 (6)
2010 (10)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (16)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
w. kranendonk13 jul 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
StationAmsterdam Zuid hééft een taxistandplaats. Maar door de bouwwerkzaamheden (Noord-Zuid-lijn) is deze verplaatst naar de Strawinskylaan, niveau 0 = onder het viaduct. Dat is vanaf het perron misschien wel 200 m lopen. Ook tram 5 wordt omgeleid over de Strawinskylaan.
Antwoord webmaster:
als je had geklikt op 'reageer op deze vraag/ opmerking' bij de betreffende vraag dan had de vraagsteller ook meteen antwoord gekregen, dat werkt wel zo handig. maar aan de andere kant, de vraag was van half juni, ik denk dat het inmiddels niet meer nodig is.
Hefting17 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Belangrijk om te weten voor iemand die slecht loopt; Zijn er taxi's te krijgen op station Adam Zuid WTC? dank voor de reactie. P Hefting
Antwoord webmaster:
dat kun je zien op de site van de ns. ik weet het ook niet.
Cora5 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Can you buy train tickets at this station? I'm looking to go on the train to Eindhoven. Google maps told me to go to this station and get on the train that goes to Eindhoven. What I'm not sure about is if I have to buy tickets somewhere else in order to get on this train or if I can just purchase them when I get there.
Antwoord webmaster:
you can always buy tickets at the automates on every station, but i don't know what they do with foreign bank passes. But at Amsterdam Zuid there's a counter to buy tickets that's open from 7 till 21 (in weekends from 8).
roben14 sep 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Welke afslag op de ring moet je nemen voor sttion zuid ?
Antwoord webmaster:
jeetje, waarom vraag je dat hier? ga gewoon naar google maps ofzo en plan een route. zo moeilijk is dat toch niet?
n.l.dodde13 aug 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik woon in Den Haag. Rij per auto via A4 naar Amsterdam-Zuid. Zijn er parkeerplaatsen bij het station Amsterdam-Zuid?
Antwoord webmaster:
dat staat bij de veelgestelde vragen, er staat een handige link aan de rechterkant van de pagina met voorzieningen op dit station.
Gertjan Stamer27 sep 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
De Buitenveldertselaan krijgt nieuwe toegang tot eilandperron,een gat zagen in de betonplaat en plaatsen van trap en fietsklemmen en wat logo's...gestart in November 2000 en in voorjaar 2001 gereed.In April 2004 werd witte perronkap geel geschilderd en helaas is goed te zien dat kopse kanten flink zijn verrot.Zomer 2004 bouw ondergrondse fietsestalling genaamd Locker net voor de ingang WTC-zijde en die lelijke Romneyloods is dus verleden tijd.Oostwaarts werd het eilandperron verlengd met 240 meter in 2005 en trappartij op de schop cq vernieuwd. In 2005 start bouw identieke 2e nieuwe eilandperron,het oude station heeft intussen weer witte perronkap!Medio April 2005 pas goed van start en in Juli 2005 is het nieuwe eilandperron er al nadat trappenhuis oude station is verbreed met opgaande en afgaande roltrappen,lift middenin en oostzijde brede trappartij-precies dezelfde volgorde gaan het nieuwe eilandperron bedienen.August 2005 sluit men het oude eilandperron af en opent nieuwe eilandperron,allerlei aanpassing qua rails en perron nopen tot deze tijdelijke zaak-in de hal verbouwt men ook stevig,Smullers wordt Burger King.Laatste weekend van Januari 2006 geen treinverkeer,de laatste werkzaamheden aan het nu 4-sporige station met volledig vernieuwde stationshal-eind September/begin Oktober 2006 9 weekeindes lang werk aan het spoor rondom dit station.In de hal sluit aloude NS loket Mei 2007 en wordt verbouwd tot Broodzaak.Nieuwe loctatie NS loket in hoek naasst nieuwe roltrappen nieuwe eilandperron.Etos bouwt haar toko onder nieuwe eilandperron/brede en nieuwe deel hal.In December verbouwt Kiosk tot inloopkiosk.Vermeldenswaard is de zeer fraaie tegelwand aan de westzijde hal,een vrolijke aanwinst. Vermeldenswaard is tevens omnummering van de perronsporen,de oude sporen 1 en 2 zijn nu sporen 3 en 4 en het nieuwe eilandperron heeft dus sporen 1 en 2.(Dec.2006). In zomer 2009 weer verbouwing ivm Noord-Zuid metrolijn,de Burger King moet er aan geloven en wordt een trappartij naar nieuwe metroperrons...wordt vervolgd!!
Antwoord webmaster:
Ben je structureel al je notities van de afgelopen decennia in stationsweb aan het kloppen? Je volgt de stations zo mooi alfabetisch valt met nu op.
Jurre Bruijna22 mrt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
@ Arjan, het verschil is dat de metrohalte Amsterdam Zuid W.T.C heet en treinstation dus A'dam Zuid. Waarom ze dit onderscheid willen maken is mij ook onduidelijk, want met andere stations (Amstel, Duivendrecht, Sloterdijk) zijn de namen precies hetzelfde. Een gok die ik kan wagen is dat de NS en gemeente Amsterdam grootse plannen met A'dam Zuid (zie reacties hieronder) hebben, en dan is Amsterdam Zuid een duidelijkere naam. Veel grote stations in vooral het buitenland hebben een noord- zuid- oost- en/of weststation, grote stations die meedraaien in de wereld. Voor mensen van ver weg of uit het buitenland is Amsterdam Zuid een duidelijkere naam dan Zuid WTC, want die mensen hebben niks te maken met het WTC. Zakenlieden weten vanzelf al dat het het WTC heet dus daar hoef je het ook al niet voor te doen. Maar als mijn redenering klopt is het des te frappanter dat ze bij Amsterdam Bijlmer er Amsterdam Bijlmer ArenA van gemaakt hebben, de Arena heeft misschien wel weer een meer internationale allure. Ik heb dus geen idee waarom ze hiervoor kiezen, het is gissen.
maarten22 mrt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
wie weet denkt gemeente amsterdam ook na om mischien ICE in a.dam bijlmer-Arena ook te laten stoppen muziekhallen naast de deur en arena enzo je weet nooit! grt.maarten.
Arjan Krabbenbos18 mrt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Waarom dit station nou geen ZUID WTC meer heet maar gewoon zuid zoals in 1978 weet ik niet. Misschien omdat er geen WTC meer in Amsterdam is of omdat Zuid gewoon veel makkelijker te onthouden is. Wat internationale treinen betrft: Sinds december 2008 stoppen alle treinen van/naar Schiphol en Berlijn/Szecclin op Amsterdam Zuid. Of er ook ICE en THALYS/Albatrostreinen hier gaan stoppen is nog te bezien, eerst maar kijken wanneer de HSL en Noord/Zuidmetrolijn open gaan.
Jurre Bruijna13 mrt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
De gemeente Amsterdam heeft een toekomstig prestigeproject waarin de snelwegen en het station Amsterdam Zuid (Trein en metro) ondergronds moet komen te liggen. Dit omdat "de treinen en snelwegen een barrière vormen tussen de bedrijvigheid in de kantoorgebouwen". Goede smoes. Inmiddels is de tramlijn van tram 5 verwijderd, en ik zou voorstellen dat daar 1 of 2 sporen voor de nieuwe Noord Zuidlijn worden aangelegd (alleen weet niemand wanneer dat gebeurt). Met de recessie en de problemen met uitgestelde bouwpojecten, plus nog eens de problemen met verzakkingen in A'dam, waardoor er zo weinig mogelijk tunnels gegraven moeten worden, komt hopelijk de gemeente tot besluit dat een bovengronds station een betere optie is.
Duco18 feb 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het is zeker geen raar idee om de internationale treinen bij Amsterdam Zuid te laten stoppen ipv Amsterdam Centraal. Dit is de NS ook in de toekomst van plan. Je zou het niet denken, maar 40% van de toeristen in Amsterdam zijn zakelijke toeristen, waarbij de RAI met vele internationale congressen een grote trekpleister is. Wat wel belangrijk is voordat men dat veranderd is dat de Noord/Zuidlijn er ligt. Ook kan er op andere punten het een en het ander verbeterd worden.
Antwoord webmaster:
ja als noord zuid lijn er ligt ben je vanuit zuid net zo snel in het centrum als van uit centraal. dat van die zakelijke reizigers had ik nog niet aan gedacht, vooral WTC zal dan ook interessante bestemming zijn.
maarten2 jan 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hoi Wicor, Het is mischien een rare vraag. Maar toch. zoals je bij een eerder gestelde vraag zij dat NS soms rare dingen doet. Zou dit mischien geen RAAR idee zijn?? de Internationale treinen (naar Belgie, Frankrijk, Duistland) Niet van a.dam cs te laten vetrekken maar van station amsterdam zuid. Bedoel dus waarom vertrekken deze dus niet van station zuid? groet.Maarten.
Antwoord webmaster:
waarom zouden ze dat wel doen? wat is het voordeel daarvan? er moeten meer mensen in centraal zijn dan in zuid, ik bedoel wat moet een toerist nou in zuid? als je in zuid wilt zijn heb je een prima overstap op schiphol. als naar centraal wilt heb je er niets aan om op zuid te staan, dan kom je niet (vaak) rechtstreeks naar centraal.
Anoniem21 okt 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Er komt nu ook een voorgevel van glas aan beide ingangen
milco10 jan 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
waarom heet dit station vanaf 10 december ineens amsterdam zuid ipv zuid wtc?
Antwoord webmaster:
geen idee, NS doet soms rare dingen.
Joram5 dec 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Vanaf 10 december bekend als Amsterdam Zuid (is al omgestickerd).
Gerard29 okt 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wel makkelijk je heb trein tram en metro in een station

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Nieuws

Reizen bijzaak in het nieuwe station (De volkskrant - 6 jun 2007)

NS presenteert Spoorboekje 2008 (Blik op Nieuws - 14 feb 2007)

ouder nieuws

Links

Plattegronden (www.ns.nl)

Kaartje (Google maps)
9292ov.nl
ns.nl
Actuele vertrektijden (ns.nl)

Literatuur

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 157)

Stationsarchitectuur in Nederland 1938/1998 C. Douma (pag. 167)

Stations in de omgeving

Kalfjeslaan (0 m)
Amsterdam RAI (1.1 km)
Amsterdam Koenenkade (1.2 km)
Amsterdamscheweg (1.3 km)
Amsterdam Haarlemmermeer (1.5 km)
Karselaan (2.1 km)
Amstelveen (3 km)
Amsterdam Amstel (3.1 km)
Amsterdam Weesperpoort (3.4 km)
Amsterdam Lelylaan (3.4 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.com/amsterdamzuidwtc